Criminele aanwas

PROGRAMMA ONDERMIJNING

De georganiseerde (drugs)criminaliteit kent een bijzondere aantrekkingskracht, vooral op jongeren en jongvolwassenen. Het vooruitzicht van status, geld en mooie spullen verleidt kwetsbare jongeren. Het dealen in drugs door deze groep is de meest zichtbare vorm van ondermijning. Daarbij draait het om grote hoeveelheden geld, geweld en verschillende vormen van (zware) criminaliteit. Door de handel in drugs, maar ook door andere vormen van misdaad, kunnen jongeren in criminele netwerken belanden en een criminele carrière opbouwen waar op den duur steeds minder zicht op is.

Deze problematiek heeft zowel met criminaliteit als met zorg te maken. De stap van drugsgebruik naar dealen lijkt snel gemaakt. Maar de stap van drugshandel terug naar een legale loopbaan lijkt een stuk moeilijker. Hierbij spelen dwang en afhankelijkheid (door bijvoorbeeld drugs- of gokschulden) vaak een rol. Zo vormen jongeren en jongvolwassenen een kweekvijver voor drugscriminelen in georganiseerd verband op de korte en op de langere termijn.

  1. Onderzoek en analyse; 

    Binnen deze pijler onderzoeken en analyseren we de problemen van jongeren en drugscriminaliteit. Hiermee vergroten we de kennis over het thema en zo krijgen we aanknopingspunten voor een aanpak.

  2. Preventie en weerbaarheid;

    Vanuit deze pijler stellen we verschillende interventies beschikbaar waarmee gemeenten actie kunnen ondernemen om criminele aanwas tegen te gaan. Sommige interventies bestonden al. Andere interventies hebben we zelf ontwikkeld.

  3. Advisering en kennisdeling;

    Vanuit de pijler Advisering en kennisdeling ondersteunen we de partners in onze eenheid bij de aanpak van de problematiek. Dat doen we door hun kennis te vergroten en mee te denken over hun lokale aanpak.

Lees meer

Onderzoek en analyse 2022

Preventie & weerbaarheid

Advisering en kennisdeling

image

Overige projecten programma ondermijning